Hoppa till innehåll
Åsa Zetterberg
IT&Telekomföretagen i Almedalen 2019 ”Säkerhetsbrister, grabbövervikt och jobb som försvinner – kan vi lita på IT-branschen?”

Almedalen 2019: IT- och telekom­branschens frågor diskuteras vitt och brett

Oj, så många goda, kloka och drivna krafter vi har i vårt land som bidrar till utvecklingen. Detta blev tydligt när vi på IT&Telekomföretagen var på plats i Visby under Almedalsveckan.

Vi kan också konstatera att digitalisering, innovation, artificiell intelligens, digital säkerhet, kompetensförsörjning och entreprenörskap var frågor som debatterades vitt och brett, vilket är glädjande. Ett annat ämne som många samtal kretsade kring var klimatfrågorna och hållbarhet. Mina kollegor och jag deltog i många paneler och samtal för att dela med oss av branschens perspektiv och driva på en hållbar digital omställning av Sverige med en digital sektor i världsklass. Även om vi fortfarande efterlyser ökad förståelse, kunskap och engagemang kring digitalisering på alla nivåer och inom alla branscher, så tycker jag mig se att det har hänt väldigt mycket de senaste åren. Det känns hoppfullt.

Tillit och förtroende – avgörande för branschen och för framtidens samhälle

Vi på IT&Telekomföretagen bjöd bland annat in till ett väldigt välbesökt och uppskattat seminarium: ”Säkerhetsbrister, grabbövervikt och jobb som försvinner – kan vi lita på IT-branschen?”. Tillitsfrågan och förtroendet för branschen är avgörande för utvecklingen och därför ville vi med seminariet både berätta vad vi redan gör inom branschen och vad vi vill göra för att komma till rätta med utmaningarna. Vi ville också bidra till en öppen dialog för att hitta kloka vägar framåt som gör att IT-branschen, men också människor i allmänhet och samhället som helhet står ännu bättre rustade för framtiden. För det är inte bara tilliten och förtroendet för IT-branschen som är viktigt att jobba med utan också tilliten till och förutsättningarna för samhällets digitalisering som helhet. En hel del av det som behöver göras kan inte IT-branschen själva agera på. Det behövs ett samlat ansvar av regeringen, av olika branscher och samspel mellan det offentliga och privata.

Almedalens vassaste seminarium

Summa summarum blev det ett väldigt spänstigt och intressant samtal med den färgstarka panelen som modererades väl av tv-journalisten Sverker Olofsson. Här kan du se seminariet i efterhand:

Säkerhetsbrister, grabbövervikt och jobb som försvinner – kan vi lita på IT-branschen?

Vi på IT&Telekomföretagen önskar er alla en riktigt skön sommar!

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör