Fokus på tech när Sveriges strategiska teknikområden definieras
Regeringen gav i maj 2024 Vinnova (Verket för innovationssystem) i uppdrag att leda en process för att identifiera och föreslå strategiskt viktiga tekniker för Sverige. I veckan släpptes denna rapport som ska tjäna som ett kunskapsunderlag till regeringen och kunna användas för en strategisk inriktning för framtida insatser som ska stärka Sveriges konkurrenskraft och näringslivets investeringar i forskning och utveckling.
För denna typ av insats har tiden varit kort och arbetet intensivt. TechSverige har tillsammans med flera av våra medlemsföretag bidragit både genom direkta inspel och genom workshops tillsammans med Vinnova. Den här typen av nära dialog i strategiska arbeten är otroligt viktig och uppskattas av branschen.
De sex utpekade strategiska teknikområdena i rapporten är:
- artificiell intelligens och autonoma system för samhällsomställning
- avancerad digital teknik för produktivitet och säkerhet
- kvantteknik för säkerhet och industriella tillämpningar
- energiteknik för fossilfri elektrifiering
- material- och produktionsteknik för omställning
- biooteknik för hälsa och klimatomställning.
Det är glädjande att dessa områden ligger i linje med TechSveriges förslag på området. Framför allt att fokus ligger på att prioritera nyckelområden som artificiell intelligens (AI), avancerad digital teknik och kvantteknik. Dessutom att tech är utpekad som en avgörande möjliggörare inom energiteknik och den kritiska klimatomställningen, inom smart produktionsteknik samt bioteknik, där styrkan i AI och kvantteknik inom life science är särskilt tydlig. Detta skapar betydande möjligheter för techbranschen att bidra och stärka sin konkurrenskraft på både den nationella och internationella arenan.
Ett centralt förslag i rapporten är att främja startups och scaleups, särskilt inom deeptech*, som ses som en viktig motor för innovation och tillväxt. Dessa företag föreslås få ökat stöd i form av tillgång till riskkapital, innovationsstöd och bättre samverkan mellan akademi och näringsliv. Rapporten betonar att för att dessa startups ska kunna nå sin fulla potential måste det finnas en stark infrastruktur för innovation och förutsättningar för att skala upp verksamheten. Detta stämmer mycket väl överens med TechSveriges syn på att främja ekosystemen för startups där ett starkt entreprenörskap är och kommer vara en investering för Sveriges framtida produktivitet.
Peter Kjäll, näringspolitisk expert, TechSverige”TechSverige har länge påpekat vikten av att skapa ett mer förutsägbart och stödjande regelverk för att uppmuntra innovation och sänka byråkratiska trösklar.”
Rapporten föreslår också åtgärder för att minska regelbördan, särskilt inom datahantering och AI, vilket är avgörande för att techföretag ska kunna utveckla och införa ny teknik och vara konkurrenskraftiga utan stora kostnader för regelefterlevnad. TechSverige har länge påpekat vikten av att skapa ett mer förutsägbart och stödjande regelverk för att uppmuntra innovation och sänka byråkratiska trösklar. Förslagen i rapporten om att utveckla regulatoriska sandlådor och undersöka alternativa regleringar för AI och datadelning är viktiga steg i den riktningen.
Slutligen föreslås att det bör utvecklas tydliga nationella färdplaner och stärka samordningen inom teknikpolitiken för att skapa förutsägbarhet och en stabil grund för framtida satsningar. Just den typ av tydlighet och långsiktighet är viktiga pusselbitar för branschens framgång i det vi kallar en sammanhållen techpolitik för Sverige.
Sammanfattningsvis är det positivt att en tydlig kompassriktning är uttagen och att Vinnova har vågat prioritera i rapporten. Nu är det viktigt att detta omsätts i satsningar och reformer genom att politiken anammar förslagen och att denna riktlinje avspeglas i den kommande FoU-propositionen.
Tidsaspekten är som vanligt viktig och politiken bör redan nu agera där det är möjligt. Därför är det avslutningsvis glädjande att regeringen förra veckan, genom ett tilläggsdirektiv, utreder hur ett nytt internationellt konkurrenskraftigt skatteincitament för FoU i Sverige ska kunna konstrueras. TechSverige har länge förespråkat denna mekanism och vi hoppas att utredningen vågar sticka ut hakan så de bästa av förutsättningarna kommer finnas framgent för en gynnsam miljö för investeringar och innovation för ett konkurrenskraftigt Sverige.
Peter Kjäll
Näringspolitisk expert
*Deeptech är avancerad teknik baserad på banbrytande innovationer, som ofta kräver lång utvecklingstid och adresserar komplexa samhällsutmaningar, till exempel inom AI, kvantteknik eller bioteknik.