Hoppa till innehåll

Hur ska vi förhålla oss till att en ny karaktär stövlar in på scen när manus är skrivet, ensemblen anlitad och pjäsen repeterad? Tjugotalet seminarier, workshopar, mingel och möten senare i årets Almedalen är det tydligt att den karaktären heter digitalisering.

Om IT-politik och digitaliseringens effekter tidigare var ointressant för de flesta har den idag kommit att rymma allt.

I årets Almedalen har många lyft fram att digitalisering inte är en IT-fråga. Det är ett redskap, nya möjligheter om man så vill, för att skapa värden och bygga någonting nytt. Eller för den del bevara någonting vi redan har.

Jag är den första att skriva under på det. Digital teknik är en grund som annat vilar på. Den har vidgat de absoluta ramarna för vad som är möjligt. Vad vi gör av den möjligheten är upp till oss.

Och den resan har vi bara sett början på. För inte gå vilse behövs kunskap. Det gäller dig och mig, företag och kunder, lagstiftare och medborgare.

Vi bygger den kunskapen. Bland annat här i Almedalen. Och inte minst genom Digital Utmaning. En tankesmedja som verkar för att göra vägen mot framtiden tydligare.

I ett antal rådslag samlar vi ledande experter på de stora samhällsfrågorna för att bättre förstå hur digitalisering påverkar förutsättningarna för att bygga ett samhälle med nya förutsättningar.

Igår ledde Digital Utmanings ordförande Lars Ilshammar ett samtal om digitaliseringens effekter på den svenska modellen och utbildningsväsendet. Karin Svanborg-Sjövall, Timbro, Anders Lindberg, Aftonbladet tillsammans med Gunnar Karlsson och Eva Udden-Sonnegård, två av tankesmedjans rådgivare, var alla befriande eniga om att digitaliseringen just inte är en IT-fråga. Och att vi har mycket kvar att lära.

Tycker du också att Sokrates hade rätt när han sa att visast är den som vet att den inte vet?

Då vill vi prata med dig!