Hoppa till innehåll

Igår höll Post & Telestyrelsen (PTS) ett informationsmöte om trafikdatalagring. Över 100 kom vilket visar på intresset kring den kommande lagen som med största sannolikhet kommer att träda i kraft 1 juli i år. Situationen för operatörerna är mycket konstig: lagen och skyldigheten att lagra ska börja gälla 1 juli men ännu har inte förordningen om vad som ska lagras kommit. Det finns en uppfattning att operatörerna länge har känt till vad de ska lagra och därför redan borde ha gjort anpassningar i systemen. Vid informationsmötet lade PTS fram en alldeles färsk rapport där de pekar på ett antal otydligheter som rimligtvis måste redas ut innan operatörerna kan beställa systemanpassningar.

En annan dimension som Justitiedepartementet inte tycks förstå är att det tar tid att göra systemförändringar i telenätet. Den normala löptiden för en uppgradering från färdig kravspecifikation till att ha infört den nya funktionen i nätet är typiskt 18 månader. Just nu finns alltså inte ens en kravspecifikation!

Branschen försöker anstränga sig att införa datalagringen. Det är då mycket svårt att förstå varför inte en dialog om kraven har inletts tidigare. Dessa synpunkter var framförda redan i remissvaret på utredningen 2007.

Kanske är det så att hotet om viten mot Sverige för försenat införande av EU-direktivet om datalagring stressar politikerna så hårt att de tappar lyhördheten om vad som är realistiskt och att operatörerna då får ta smällen.

Det känns inte som en rakryggad politik utan snarare ett försök att smita undan ansvaret för att inte ha fört dialogen i tid.